A dobsinai jégbarlang felfedezése

A Dobsinai-jégbarlang Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként 2000 óta a Világörökség része, bár nem a Szlovák-karszt területén helyezkedik el.
1870. július 15-én Ruffinyi Jenő dobsinai királyi bányamérnök, Láng Gusztáv honvédhadnagy és Méga Endre városi tisztviselő valamint még öt társuk kötelekkel, létrákkal és egyéb szükséges eszközökkel felszerelve a Jéglyuk kikutatására indultak. Pack József bányász, Gáll János és Jakab Lipták János brigádvezetők kiszélesítették a nyílást, felállítottak egy csörlőt, majd leeresztették Ruffinyit. Ő egy mécses fényénél látta meg a jégképződményeket, visszatért a felszínre, majd rövid pihenő után újra leereszkedett és elkezdte a barlang felmérését. Megvizsgálta a Kis és Nagy termet, valamint a „Pokol” feletti térséget.

A dobsinai víztározó

A Szlovák Paradicsom (Slovenský raj) legnagyobb területű víztározó Imrikfalva határában található. Az 1948 és 1956 között épült víztározó a Dobsinai hidraulikus vízerőmű részét képezi. Ma eredeti rendeltetése mellett a közkedvelt rekreációs központ. A település mai arculatát a Dobsinai hidraulikus vízerőmű részét képező Palcmanhutai-, közismertebb nevén Dobsinai-víztározó határozza meg. Az 1950-es évek végén épített víztározó ma már az eredeti rendeltetése mellett rekreációs célokra is szolgál. A tó partján szabadstrandok várják a fürdőzőket. Lehetőség van a horgászatra is.